Olej z czarnuszki egipskiej - poznaj moc Złota Faraonów 0
Olej z czarnuszki egipskiej - poznaj moc Złota Faraonów

 

 

 

 

Czarnuszka siewna, Nigella sativa, to jednoroczna roślina z rodziny jaskrowatych, którą każdy może wysiać w swoim ogródku. Jej czarne, aromatyczne nasionka znane są jako przyprawa pełna korzystnych dla zdrowia związków. Tłoczony z nich olej pokazuje aromatyczną moc tej rośliny - przy czym za najlepszy uznawany jest ten wyciśnięty z nasion zebranych w Egipcie. Zanim go kupisz, dowiedz się, do czego Ci się przyda! Z naszego tekstu dowiesz się też, kiedy wybrać olej w butelce, a kiedy kapsułki z czarnuszki.

Olej z czarnuszki egipskiej - właściwości prozdrowotne

Intensywnie pachnący, brązowawy olej z nasion czarnego kminu to bogactwo cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z grup omega-6 i omega-9. W jego skład wchodzą przede wszystkim kwasy: linolowy, alfa-linolenowy i oleinowy. W oleju z czarnuszki występuje także olejek eteryczny o złożonej kompozycji lotnych substancji. Jak działa ten roślinny tłuszcz?

  • przyczynia się do utrzymania właściwego poziomu cholesterolu,
  • stanowi część profilaktyki chorób układu krążenia, jak miażdżyca,
  • łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
  • wspiera kuracje przeciwko bakterii powodującej wrzody żołądka - Helicobacter pylori,
  • podnosi odporność organizmu,
  • wspomaga pracę wątroby,
  • działa rozkurczowo,
  • zmniejsza dolegliwości ze strony układu oddechowego,
  • sprawdza się przy leczeniu alergii i infekcji górnych dróg oddechowych.

Jego smak jest bardzo intensywny, korzenno-gorzkawy i nie zawsze chętnie decydujemy się na jego picie. Zwłaszcza olej z czarnuszki Olvita charakteryzuje się mocą aromatu ze względu na swoje pochodzenie. W Egipcie, gdzie uprawia się rośliny, panuje klimat podnoszący lecznicze właściwości ich nasion. Jeśli wiesz, że płynna forma nie jest dla Ciebie, sięgnij po olej z czarnuszki w kapsułkach. Z łatwością je przełkniesz! A może mocny smak Ci nie straszny? Wybierz niewielką buteleczkę 100 ml, by się przekonać.

Jak jeść olej z czarnuszki?

W formie suplementu diety:

  • 1-2 łyżeczki dziennie. Zacznij od mniejszej porcji i zwiększaj dawkę stopniowo. Twój dietetyk lub fitoterapeuta może zalecić inaczej!

Oleju z czarnuszki nie powinny spożywać kobiety w ciąży i małe dzieci.

Olej z czarnuszki na twarz

Kosmetyczne zastosowanie tłuszczów roślinnych jest już dla nas całkiem oczywiste. Oleju z czarnuszki Oleiq możesz używać jako kremu do twarzy na noc, wzbogacać nim kremy i maseczki, a nawet komponować własne sera do twarzy. Do jakiej cery jest najlepszy?

  • do cery tłustej, skłonnej do zapychania - nie zatyka porów, 
  • do cery trądzikowej, z wypryskami - zawiera olejek eteryczny, który działa antybakteryjnie,
  • do skóry podrażnionej - koi stany zapalne, zmniejsza zaczerwienienia i niedoskonałości, przyspiesza gojenie się ranek.

Olej z czarnuszki wykazuje też potencjał grzybobójczy i przeciwzapalny. Sięgaj po niego, gdy na skórze głowy pojawia się łupież lub cera jest podrażniona przez niewłaściwą pielęgnację.

Ponadto olej ten zapobiega utracie wody ze skóry, pomaga utrzymać nawilżenie i opóźnia procesy starzenia się.

Przykładowa wieczorna pielęgnacja cery trądzikowej z olejem z czarnuszki:

  1. Umyj twarz żelem odpowiednim do swojej skóry, np. normalizujący żel do mycia twarzy Vianek.
  2. Rozpyl na twarzy hydrolat nagietkowy lub melisowy.
  3. Na wilgotną cerę nanieś kroplę kwasu hialuronowego zmieszanego z kroplą żelu aloesowego.
  4. Zanim skóra wyschnie, rozprowadź 2-3 krople oleju z czarnuszki.

Zwróć uwagę, że w powyższym przykładzie zostały uwzględnione nie tylko oleje, ale też substancje nawilżające, jak hydrolaty czy kwas hialuronowy. Dzięki takiej kolejności wykorzystasz potencjał oleju jako domknięcia pielęgnacji i ochrony przed przesuszaniem się skóry.

Olej z czarnuszki na włosy

Olejowanie włosów na pewno nie jest Ci obce. Możesz wykorzystać do niego również olej z czarnuszki, który bardzo dobrze sprawdza się jako olej do włosów wysokoporowatych. Podobnie, jak w pielęgnacji cery, warto zrobić podkład z humektantów. Mogą to być wspomniane wyżej hydrolaty, żel aloesowy, ale też woda z miodem lub glutek lniany. Przekonaj się, na co najlepiej reagują Twoje włosy!

Aby z łatwością zmyć olej z czarnuszki z włosów, tuż przed myciem nałóż na niego odżywkę bez silikonów, która zemulguje tłuszcz, czyli pomoże mu się połączyć z wodą.

Jaki olej z czarnuszki stosować kosmetycznie?

Możesz zdecydować się na wersję z pompką od Oleiq, która ma przeznaczenie typowo kosmetyczne. Równie dobrze jednak olej z czarnuszki Olvita sprawdzi się na Twoich włosach i skórze. Został on dopuszczony do spożycia, ale oczywiście można używać go do pielęgnacji urody. Pamiętaj jednak, by nigdy nie jeść olejów kosmetycznych.

W wersji podróżnej świetnie sprawdza się czarnuszka w kapsułkach - nie musisz obawiać się, że cokolwiek się rozleje. W łazience w prosty sposób przekłujesz żelową otoczkę, by wydobyć z niej cenny olej i rozprowadzić go na twarzy.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Odwiedź nas w Google+
Sklep internetowy Shoper Premium