NANGA, Rumianek kwiat cały (Matricaria chamomilla), 100g

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 8,49 zł 8.49
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Rumianek pospolity ( Matricaria chamomilla) rozluźnia napięty przewód pokarmowy i kobiece narządy rozrodcze, łagodnie uspokaja umysł i ciało, koi podrażnioną skórę i działa antyseptycznie.

Rumianek pochodzi z Europy, ale obecnie uprawiany jest w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym. Polubiono go za jego łagodzące i uspokajające właściwości, przyjemny zapach oraz ładne kwiaty. Wykorzystanie rumianku w medycynie tradycyjnej sięga wielu lat wstecz – już w I w. n.e. stosowano go w przypadku problemów trawiennych, gorączki i bólów menstruacyjnych. Egipcjanie szczególnie upodobali sobie rumianek i czcili go za pozytywny wpływ na zdrowie, a także składali go w ofierze słońcu. Jego kwiaty używali również w kosmetyce, o czym świadczą hieroglify sprzed 2000 lat.

Łacińska nazwa rodzajowa Matricaria oznacza łono i wzięła się stąd, że napary z rumianku podawano dawniej kobietom podczas trudnych porodów, aby złagodzić bolesne skurcze. Kobiety stosowały też rumianek w czasie obfitych i trudnych miesiączek.

 

DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Pozytywnie wpływa na trawienie i działa rozluźniająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego
  • Łagodzi podrażnienia żołądka i jelit
  • Łagodzi skurcze macicy podczas menstruacji
  • Delikatnie uspokaja i redukuje napięcie nerwowe
  • Ułatwia zasypianie
  • Korzystnie wpływa na stan skóry i błon śluzowych – koi podrażnienia, zmniejsza zaczerwienienie i działa antyseptycznie

 

ZASTOSOWANIE

  • Problemy trawienne
  • Trudności w zasypianiu
  • Podwyższone napięcie nerwowe
  • Zewnętrznie w przypadku podrażnionej skóry i błon śluzowych

 

SKŁAD

Koszyczki rumianku 100%. Surowiec najwyższej jakości.

Kwiaty rumianku zawierają cenny olejek eteryczny, w skład którego wchodzi bisabolol i jego pochodne, farnezen, myrcen, kadinen, matrycyna, spiroeter. Poza olejkiem w kwiatach znajdują się flawonoidy, kumaryny, cholina, śluzy i sole mineralne.

 

SPOSÓB UŻYCIA

Napar

1-2 łyżeczki suszu zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i parzyć 10-15 minut.

Napar można spożywać bez ograniczeń. Po wystudzeniu można go zastosować do przemywania wrażliwej skóry twarzy i ciała, podrażnień, drobnych ran, oparzeń, otarć, wyprysków i trądziku, a ponadto do płukania jamy ustnej i gardła, przemywania narządów płciowych i odbytu oraz w postaci okładów na oczy.

 

PRZECIWWSKAZANIA I OSTRZEŻENIA

Uczulenie na rumianek lub inne rośliny z rodziny astrowatych.

Należy zachować ostrożność przy stosowaniu leków przeciwzakrzepowych – rumianek zawiera kumaryny o podobnym działaniu.

 

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Rumianek pospolity jest rośliną jednoroczną, należącą do rodziny astrowatych. Występuje naturalnie w Europie, w górach Ural, na Kaukazie, w Azji Mniejszej, Iranie i Afganistanie. Został zawleczony do Indii, gdzie jest obecnie szeroko uprawiany, a także do Ameryki Północnej i Południowej i do Australii. Spotkać go możemy również w Afryce Północnej.

Rumianek lubi miejsca dobrze nasłonecznione, toleruje gleby piaszczyste i gliniaste. Osiąga od 15 do 60 cm wysokości. Jego łodyga jest rozgałęziona i pusta w środku. Liście rumianku mają kształt pierzastodzielny. Złożone są z wąskich, nitkowatych odcinków o zaostrzonych końcach. Na szczytach łodyg pojawiają się koszyczki kwiatowe, których średnica wynosi około 2 cm. Składają się z białych kwiatów języczkowych otaczających dno kwiatowe i z żółtych kwiatów rurkowatych, które tworzą półkulę na wypukłym dnie kwiatowym. Owocami rumianku są maleńkie, podłużne niełupki o wielkości 0,1 mm. Cała roślina wydziela przyjemny zapach.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Odwiedź nas w Google+
Sklep internetowy Shoper.pl