NANGA Triphala - Mieszanka Ajurwedyjska 100 g

Dostępność: brak towaru
Cena: 18,50 zł 18.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Triphala w sanskrycie oznacza „trzy owoce”. To najpopularniejsza kompozycja medycyny Ayurwedyjskiej (medycyny prewencyjnej), która zawiera sproszkowane suszone 3 rodzaje owoców – Behada (Bibhitaki), Harada (Haritaki) i Amla (Amalaki) pochodzące z Indii. Mieszanka została dobrana w sposób, który zapewnia współdziałanie wszystkich zawartych w niej składników aktywnych, oddziałując głownie na przewód pokarmowy, usprawniając jego funkcjonowanie, ale też regulując pracę całego organizmu, odżywiając tkanki, oczyszczając i wymiatając wolne rodniki.

Wg. Ayurvedy Triphala ma zbawienny wpływ na wszystkie trzy Dosze- Pittę, Kaphę i Vatę – trzy siły, które każdy zawiera w sobie, a określają one to jak będziemy się rozwijać, starzeć się, jakie jest nasze zdrowie i potencjalne choroby. By organizm mógł sprawnie funkcjonować, dusze powinny znajdować się w równowadze, a często bywa inaczej.

 

DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Detoksykuje i odżywia

Mieszanka oczyszcza organizm z toksyn, tonizuje przewód pokarmowy i polepsza wchłanianie substancji odżywczych, jednocześnie sprzyjając odnowie nabłonka wyściełającego jelita. Amla – Emblica officinalis jest bogatym źródłem antyoksydantów, flawonoidów, karotenów i witaminy C, za to Harada obfituje we fruktozę, taniny aminokwasy, kwas sukcynytowy i sitosterol. Razem z pozostałymi owocami z mieszanki wzmacnia układ odpornościowy.

  • Wzmacnia układ trawienny

Haritaki dzięki zawartym w niej składnikom zmaga się z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi takimi jak wzdęcia, zgaga, biegunki, niestrawność, kurczowe bóle jelit występujące przy syndromie jelita drażliwego. Ponad to ułatwia odnowę nabłonka wyścielającego przewód trawienny, oczyszcza jelito grube dzięki łagodnym właściwościom przeczyszczającym, nie powodując jednocześnie podrażnienia i bolesnych skurczów.

  • Obniża ciśnienie

Badania wykazały jej działanie rozkurczowe, które skutkuje obniżeniem nadciśnienia tętniczego i redukuje bolesne skurcze jelit. Znajduje zastosowanie w schorzeniach serca i układu krążenia oraz chorobach spastycznych jelita cienkiego i grubego. Bibhitaki zawiera olej linoleinowy będący głównym kwasem tłuszczowym który podwyższa poziom frakcji HDL (“dobry” cholesterol), a obniża frakcjię LDL uważaną za czynnik ryzyka w powstawaniu choroby wieńcowej.

 

ZASTOSOWANIE

Zastosowanie zdrowotne obejmuje wspieranie, odżywienie układu trawiennego, detoksykację i wzmocnienie organizmu, działanie rozkurczowe i zniżające ciśnienie tętnicze.

W ujęciu Ajurwedycznym

  • balansuje wszystkie 3 dosze
  • pomaga pozbyć się Ama (odpady i resztki) z organizmu

 

SKŁAD

Flawonoidy, flawony, flawanole, witamina C, Bibhitaki – w 35% oleje w 45% białaka, olej jest w 35% palmitynowy, w 24% oleinowy i 31% linoleinowy, sitosterol i kwas sukcynytowy, Quinony, Taniny

 

SPOSÓB UŻYCIA

½ łyżeczki wsypać do kubka gorącej wody i zamieszać, pozwolić by ostygła następnie zamieszać i wypić.

 

PRZECIWWSKAZANIA I INTERAKCJE

Nie stosować u dzieci do 12 lat, kobiet w ciąży i karmiących piersią.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Odwiedź nas w Google+
Sklep internetowy Shoper Premium