SAVON DU MIDI Mydło oliwne Oliwa i Lawenda 150 g

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 10,90 zł 10.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

SAVON DU MIDI Mydło oliwne Oliwa i Lawenda

 

Wysoka zawartość oleju palmowego, kokosowego i oliwy z oliwek nadają mydłu doskonałe, łagodne właściwości myjące i pielęgnujące.

 

Waga: 150 g

 

Skład: sól sodowa oleju palmowego, sól sodowa oleju palmowego (z nasion), woda, olejek lawendynowy**, gliceryna, sproszkowane łupiny orzechów drzewa arganowego*, chlorek sodu, olejek z lawendy wąskolistnej**, olej arganowy*, kwas cytrynowy, wyciąg z liści rozmarynu lekarskiego, olej słonecznikowy, ultramaryna, tlenki żelaza, linalol**, geraniol**, limonen**.

Skład INCI: Sodium Palmate, Sodium Palm Kernelate, Aqua, Lavandula Hybrida Oil**, Glycerin, Argania Spinosa Shell Powder*, Sodium Chloride, Lavandula Angustifolia Oil**, Argania Spinosa Kernel Oil*, Citric Acid, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Helianthus Annuus Seed Oil, CI 77007, CI 77499, Linalool**, Geraniol**, Limonene**.

* składniki pochodzące z kontrolowanych upraw biologicznych
** z naturalnych olejków eterycznych

Certyfikowany kosmetyk naturalny (BDIH). W produkcji mydeł SAVON DU Midi nie stosuje się tłuszczów zwierzęcych, kwasu etylenodiaminotetraoctowego (EDTA) ani syntetycznych substancji barwiących, zapachowych czy konserwujących. Produkt wegański.

 

Produkcja mydeł na bazie olejów roślinnych ma w regionie Morza Śródziemnego długą i bogatą tradycję. Jej główne centrum to okolice Marsylii oraz Prowansja. Najstarsze znane marsylskie receptury wyrobu mydeł sięgają 2000 r. p.n.e., podczas gdy tajniki produkcji mydła dotarły do pozostałych państw europejskich dopiero między IX a XII stuleciem n.e. Głównymi, stosowanymi wówczas surowcami, były oleje roślinne oraz węglan potasu (potaż). Również i dziś mydła SAVON DU Midi produkowane są w głównej mierze ręcznie, w małej manufakturze, według starej marsylskiej tradycji. Główne składniki – pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych: oliwa z oliwek oraz olej palmowy i kokosowy - są mieszane z sodą i gotowane w wielkich kadziach w temperaturze 120°C. Po odsoleniu powstała masa mydlana poddawana jest 48-godzinnemu suszeniu, po czym tnie się ją na odpowiedniej wielkości bloki. Na koniec dodawane jest organiczne masło karite (masło shea), oraz – odpowiednio do rodzaju – miód i olejki eteryczne.

Produkty powiązane

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Odwiedź nas w Google+
Sklep internetowy Shoper Premium